Венозна недостатъчност на краката наблюдава се при 40% от жените и 17% мъже след 35 години. Основният симптом на венозната недостатъчност е чувството на тежест, подуването на долните крайници и стъпалата. По-късно към него се присъединяват болка и спазми на мускулите на прасците, които притесняват не само през деня, но и през нощта. Често се усеща треска в краката. Вторият характерен признак е появата на съдови „звездички“, когато през кожата се виждат сплетения от вени под формата на сини или червени нишки. Визуално и тактилно венозната недостатъчност на крайниците се познава и по появата на подутини или изпъкнали вени.

Причини за венозна недостатъчност:

  • заседнал начин на живот;
  • продължителни статични пози (в транспорта, на работното място);
  • затлъстяване, наднормено тегло, носене на плод;
  • повишено кръвно налягане в коремната кухина (при вдигане на тежести, тесни дрехи, запек);
  • прекомерно натоварване по време на спортни дейности;
  • прегряване на краката;
  • хормонална контрацепция.

Прекомерното телесно тегло е рисков фактор за хронична венозна недостатъчност. Запекът предизвиква напрягане на коремните мускули, което рязко увеличава налягането на кръвта върху стените на вените. Ако прекарвате много време на крака през деня (продавачи, работници в туристическия и ресторантьорския бизнес) или седите в офиса пред компютъра (счетоводители, банкови служители, офис работници, шофьори и т.н.), оттокът на венозна кръв се забавя. В началото непълното оттичане на венозна кръв не се забелязва. Ако обаче това се пренебрегва и предотвратява, развитието на венозната недостатъчност на краката може да стане хронично и/или да провокира остра фаза, която да доведе до операция и продължително лечение.

Клиника AURA предлага цялостно лечение с ударно-вълнова терапия и пресотерапия, които стимулират възстановяването на нормалното кръвоснабдяване и лимфния дренаж. В резултат на терапията тежестта в краката, отоците и сините вени изчезват. Тонусът на мускулите на краката се подобрява и се възстановява нормалният венозен отток.

Курс на лечение от 5 процедури в зависимост от стадия на венозната недостатъчност. И е необходимо да се премине курсът 1-2 пъти годишно като превантивна мярка.

Меню